22.08.2016 г.

От Сеул 1988г. до Рио 2016г. или за упадъка на системата.

В тази статия ще размишлявам върху системите и влиянието им върху успехите или неуспехите в определена област на живота...
Резултатите от Олимпиадата в Рио през 2016г. са известни. 
България с нейното 7 милионно население спечели само 3 медала. 

Тъжно е някак си, а за някой от нас изглежда дори трагично това наше клсиране на фона на славното ни олимпийско минало.
Споко. Ще се постарая малко да ви утеша и убедя, че резултатите ни не са толкова трагични към момента, колкото изглеждат на пръв поглед. Дори са прилични ако правилно се оценяват, което обаче малцина правят, тъй като са облъчени от стандартните класации като горната, където се набива на очи, че големите нации смачкват малките и ние сме на  мизерното 65-то място.
Не е така обаче!
Просто класирането трябва да се направи по-справедливо, така че да се елиминира влиянието на огромния брой население на някой държави- примерно Китай. 
Най-коректно е да се изчислява подобно на начина по който се сравнява икономическия просперитет на всяка държава, като се смята чрез брутния вътрешен продукт по паритет на покупателната способност. Така наречения GDP /PPP/ - Ето историческо сравнение на България и САЩ.
Ето пример как на този принцип да смятаме медалите от олимпиадите:
Държава има население 10 милиона човека;
Спечелила е 10 медала.
На всеки един милион от населението на тази държава се пада по един медал. 
Просто и ясно нали. Така няма големи и малки нации. Ясно се вижда какво количество хора от всяка нация завоюва медал.
Ако сметнем простичко класирането си, ще видим, че имаме по 1 медал на всеки 2.3 милиона българи.
Много или малко е това в сравнение с останалите нации е видно в таблицата с официалното класиране по медали в Рио.






















При такъв подход на оценка виждаме, че класирането ни е съпоставимо и дори по-добро  от това на САЩ, които имат по 1 медал на всеки 2 660 000 американци. Русия  и особено Китай също са по-зле от нас.
По-добре от нас в класацията са Великобритания, Австралия, Германия.
Е, стана ли ви по леко на душата? 
Предполагам, че да.
Не мен обаче не. Ще разберете по-надолу защо.
Имам провокативен въпрос:
Можеше ли България да бъде първа в класацията сметнато по този начин? 
Да, да  преди Великобритания която  "заработи" на олимпийските игри в Рио всеки един медал с усилията на средно 950 000 англичани?
Бързам да отговоря и докажа. Можеше!!!
Съвременните Олимпийски игри освен геополитика, са и отражение на процесите във всяка една държава и общество.
Живота на обществото е обхванато от различни по мащаб системи и процеси... Икономически, социални, културни, морални...

Добре изградените системи на всяко едно ниво в обществото водят до успехи във всички области на обществено икономическия живот и обратно.

Ето един положителен исторически пример:

След Втората световна война в Япония са останали само хора с понижен морал и руини...

Американеца Уйлям Деминг  помага на японците да внедрят такава система в икономиката и обществото си, чрез която само за няколко десетилетия Япония става световна икономическа сила, изпреварвайки САЩ...  

Според всеки запитан японец успеха им се дължи на системата. 
Според теорията на Уйлям Деминг, 98% от резултатите във всяка една област на живота се дължат на системата, а не на индивидуалните качества на отделния човек!
Да виждате съществената разлика с втълпявания ни индивидуализъм от неолибералните апологети развяващи байряка на "демокрацията", която като я вкараме в обществото си според тях и ще се "оправим"?
Спорта в една страна, както масовия така и елитния е организиран в система, подчинена на по-голямата обществено икономическата система в съответната държава.
В миналото двете икономически системи - капиталистическа и социалистическа се конкурираха по всички фронтове - включително и спорта.
След краха на социалистическия блок голяма част от младите хора от бившите социалистически страни бяха убедени за разлика от Айнщайн, че капитализма е по-добрата система... Та нали той победи.
Тази победа е изключително спорна, но няма да я разглеждам сега в по- широк аспект, за да не изляза много извън темата си.
Ще сравня представянето на България на Олимпийските игри в Рио през 2016г. с това от игрите в Сеул през не много далечната 1988г.
Между двете олимпиади са минали само 28 години, но обществено икономическа парадигма в България е различна. 
Държавата и хората са едни и същи. 
Разликата е само в системите които организират тези хора за различни житейски успехи или неуспехи. 
В случая разглеждам успехите/неуспехите ни в професионалния спорт, чиято основа е масовия спорт.
Най-комплексната и висша изява на успехите на една нация в спорта са Олимпийските игри.
Видяхме по-горе в таблицата какви са резултатите на олимпийските ни спортисти в Рио през 2016г. Да кажем, че са скромни, но прилични и съпоставими с големите нации.
Прост извод - при еднаква обществено икономическа система, може да се очакват подобни резултати...
Сега е ред да докажа, чрез данните в долната таблица, че:
В едни други времена, при една друга система, конкурентна на сегашната на Олимпийски игри в Сеул през 1988г. БЪЛГАРИЯ Е  БИЛА  В ПЪТИ ПО-УСПЕШНА  ОТ ТОП СПОРТНИТЕ НАЦИИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ето резултатите сметнати така от Олимпиадата в Сеул през 1988г.
/Отваря се в по голям размер/

С прост анализ на резултатите се вижда, че в Сеул през 1988г. на всеки 257000  българи се пада по един медал! 
Докато сегашните първенци САЩ,  през 1988г. на всеки 2 617 000 човека се пада по един медал! Разликата е 10 пъти в наша полза!!!!!
10 ПЪТИ ПО-ДОБРИ СМЕ БИЛИ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НА ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ  В СЕУЛ !!!
Британците, като най-добри на Олимпиадата в Рио заработват всеки медал с 950 000 човека. Това е пак твърде скромно,  в сравнение с нашите 257 000 човека в Сеул. Разликата е около 4 пъти!!!
На какво се дължат тези наши успехи в близкото минало?
Според мен на СИСТЕМАТА. По-точно на системите.
Първо на обществено икономическата, после на останалите по-малки подсистеми, включително спортно възпитателната. 
Потвърждение за тази констатация са резултатите на останалите бивши социалистически страни, които са подобни на нашите и заедно сме окупирали челните места в класирането по нации. Това е видно в предпоследната колона от таблицата. Забележете как Социалистическите страни просто издухват капиталистическите!
"Успехите" на капиталистическата система в конкуренция със социалистическите на тези последни Олимпийски игри се виждат в последната колона от таблицата.
....
Днес...
Системите в България са в упадък...
Всеки българин го вижда, както в спорта, така и във всяка една друга обществена система - образование, здравеопазване, култура, икономика, морал...
Да, и МОРАЛ!!!
Почти три десетилетия чрез вражеската система за масово зомбиране сме подложени на МОРАЛЕН ИМПЕРИАЛИЗЪМ, разлагащ основите на обществото ни. А без здрава морална система на обществото нямаме шанс да изградим нищо добро!
Какво да направим, че да обърнем негативните тенденции които сриват обществото ни?
Просто трябва да мислим как да оправим фундаменталните обществени системи, като ги сложим на нови основи, защото съществуващите се порочни и пагубни.
Негативните демографските процеси най-нагледно го доказват.
Естествено най-важната система, на която са подчинени всички останали системи, е обществено икономическата система основана на свястна ИДЕОЛОГИЯ, в центъра на която е просперитета на обществото като цяло.
Всички в по-голяма  или по-малка степен са запознати с предимствата и недостатъците на социализма и капитализма в различните им форми.
В пряка конкуренция на спортния терен предимствата и недостатъците на двете системи могат добре да се видят от резултатите на Олимпиадата в Сеул през 1988г.
Оставени само пред тези два избора в настоящия момент, обществата трудно могат да избират, тъй като соца е натикан в ъгъла от победителя.
Има обаче и трети път открит доста отдавна. 
Той съчетава най-доброто от двете системи.
При това този трети път е доказано много по-добър, само че глобалната информационната война водена на идеологическия фронт десетки години е направила така, че той да звучи неприемливо в ушите на 90% от хората по-света.
Ето пряк анализ на третия път, сравнен със социализма и капитализма:

Стопански основи на националсоциализма

Ето за сравнение и дисекция на системата в който живеем сега:
Да съблечем роклята на “демокрацията”
Четете, сравнявайте системите, анализирайте...

Няма коментари: